MERSUL DE-A BUSILEA, esential pentru programarea generala a creierului copilului. Ala DE CE ?

In aceasta etapa a dezvoltarii, parintii trebuie sa observe abilitatea bebelusului lor, de a merge de-a busilea intr-un tipar incrucisat. Un bebelus care a avut beneficiul unui mediu foarte bun pe podea chiar de la nastere si a adunat multa distanta de tarare in fiecare zi, va merge de-a busilea mult mai devreme decat un bebelus care a fost pus pe spate si infofolit inca de la nastere.

Mersul de-a busilea este abilitatea de a sfida gravitatia si de a te impinge in maini si genunchi pentru a te deplasa inainte. Bebelusul are nevoie de o perioada in care sa se tarasca mult pentru a putea fi pregatit pentru aceasta etapa. Asigura-te ca bebelusul are un mediu excelent, creat pentru nevoile sale . Este esential ca bebelusul sa aiba oportunitatea de miscare inca din primele zile de nastere. Un mediu ideal pentru acest lucru, este pe o pista de tarare (vezi Fig. 1), care creaza bebelusului un mediu sigur, placut si confortabil .

Aceasta miscare in tipar incrucisat este cel mai sofisticat tipar si ii permite sa se miste rapid si in siguranta. La mersul de-a busilea in tipar incrucisat , bratul sau drept si piciorul stang se misca impreuna inainte, apoi bratul sau stang si piciorul drept se misca impreuna inainte. (vezi Fig. 2)

PONT : bebelusii se misca mult mai mult in timpul somnului decat in rest . O pista de tarare pusa in jurul patului  ii permite bebelusului sa se tarasca in timpul noptii.

Acum suntem siguri sa spunem ca niciun copil sanatos nu a sarit vreodata o etapa din acest drum.

Pentru copilul sănătos nu există abateri de la acest drum. Fiecare pas este necesar pentru pasul urmator.

DE EXEMPLU : la cabinet intalnesc foarte multe cazuri de copii care sar peste etapa de mers de-a busilea. 8 din 10 copii care-mi trec pragul nu au mers DE-A BUSILEA. 

Daca oricare din aceste etape de baza ar fi doar neglijate, sau sarite cu totul, cum ar fi cazul copiilor care au inceput sa mearga in picioare inainte de a merge de-a busilea, ar exista consecinte negative in cazul acestor copii, cum ar fi : 

▪︎ coordonare proastă

▪︎concentrare proastă 

▪︎ hiperactivitate

▪︎ probleme în formarea corectă a lateralității

▪︎probleme de învățare – indeosebi in zonele cititului și scrisului.

TÂRÂRE și MERSUL DE-A BUSILEA, sunt etape esentiale, nu doar pentru a invata sa mergi , ci si in programarea generala a creierului, etapele in care cele doua emisfere ale creierului invata sa lucreze impreuna.

Când vedem un copil care nu a trecut prin fiecare dintre aceste etape majore în ordine, ne uităm la un copil care va manifestă mai târziu SEMNE DE PROBLEME NEUROLOGICE

Exista un proverb vechi care spune ca : trebuie sa te tarasti inainte sa mergi.

Etapele obligatorii dezvoltarii mersului

Exista un traseu care nu variaza, pe care fiecare copil sanatos il va urma in procesul de crestere. In drumul catre mers exista 4 etape crucial de importante.

Aceste 4 etape ale mișcării definesc procesul de când copilul se naște până când începe să meargă în picioare.

 Aceste etape în conditii normale de evoluție se desfasoara obligatoriu intr-o anumite ordine . 

PRIMA ETAPA  începe la naștere, când bebelușul își putea mișca membrele și corpul, dar nu poate sa foloseasca aceste miscari pentru a-si muta corpul dintr-un loc in altul. Aceasta etapa  am numit-o “miscare fara mobilitate”.

A DOUA ETAPA se petrece cand bebelusul invata, uneori in cateva ore, ca, miscandu-si bratele si picioarele intr-un anumit mod, cu burta lipita de podea, se putea misca din punctul A in punctul B. Aceasta etapa se numeste “TARARE”.

Ceva mai tarziu se petrece etapa a TREIA, in care copilul învăță pentru prima data să sfideze gravitație, să se ridica in patru labe. Acesta etapa este ” perioada mersului de-a busile „.

 Ultima etapa semnificativa se petrece cand bebelusul invata sa stea in picioare sis a mearga, etapa pe care o cunoastem cu totii drept  “MERSUL INDEPENDENT”.

Este crucial sa intelegem semnificatia acestor 4 etape . Putem sa le vedem importanta daca le privim ca pe niste scoli.Gandeste-te ca prima etapa, acea a miscarii bratelor, a picioarelor si a corpului, fara mobilitate este gradinita; gandeste-te ca etapa a 2-a, tararea este gimnaziul; gandeste-te ca etapa a 3-a, mersul de-a busilea, este liceul; apoi, gandeste-te ca etapa a 4-a este, cea a mersului, este facultatea.

Niciun copil nu sare vreodata peste o scoala intreaga. Niciun copil; nu termina facultatea inainte sa termine liceul.

TÂRÂRE și MERSUL DE-A BUSILEA sunt esentiale nu doar pentru a invata sa mergi , ci si pentru programarea generala a creierului .

Pentru orice problema, exista o solutie !

În 2019, am fondat programul SMART BRAIN – cel mai indragit program de stimulare cerebrala, conceput pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 – 6 ani , folosindu-ne de cea mai indragita metoda de invatare a copiilor : prin JOACA.

Contact

Daca iti doresti sa fi indrumat de cei mai buni specialisti, te asteptam cu un mesaj in formularul de mai jos.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Name

Comments

  • Tinna Mosby

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labo re et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo.

    • Hellena Miler

      Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquy.

  • Tim Cornell

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo.

  • tkescorts.com/

    Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that will make the largest changes. Many thanks for sharing!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *